Tourist Trophy

Op het Britse Isle of Man werd in 1907 de eerste TT georganiseerd. De race werd gereden door toeristen op het eiland en kreeg daarom de naam ‘Tourist Trophy’. De race was een succes, werd erg populair en in korte tijd verspreidde de naam TT zich door heel Europa.

Doorn in het oog

De dubbele T’s werden vervolgens te pas en te onpas door heel Europa gebruikt. Dit werd de Britten een doorn in het oog. Rigoureus besloten de Britten dat de naam TT door niemand anders nog gebruikt mocht worden. Alle races moesten hun naam wijzigen. Toch was Assen een uitzondering. De status die de TT had gekregen sinds 1925 maakte dat alleen ons circuit de officiële toestemming kreeg om de naam TT ‘ten eeuwige dage’ te gebruiken.

Cathedral of Speed

De TT Assen was vanaf het begin ook een echte ‘Tourist Trophy’. Honderdduizenden motorliefhebbers uit de hele wereld trokken op hun motor, met alleen een tentje achterop, naar Assen voor een week met gelijkgestemden. Niet voor niets dat Assen de bijnaam Cathedral of Speed kreeg: Assen is sinds de start van de WK-cyclus in 1949 als enige circuit ter wereld op de kalender blijven staan.